Направо към съдържанието

Джон Кенеди Тул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Кенеди Тул
John Kennedy Toole
Роден17 декември 1937 г.
Починал26 март 1969 г. (31 г.)
Професияписател, преподавател
Националност САЩ
Активен период1953-1968
Жанрпикаресков роман
Известни творби„Сговор на глупци“
Награди„Пулицър”Пулицър“ (1981)
Уебсайт
Джон Кенеди Тул в Общомедия

Джон Кенеди Тул (на английски: John Kennedy Toole) е американски писател, автор на бестселъра „Сговор на глупци“ в жанра съвременен пикаресков роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джон Кенеди Тул е роден на 7 декември 1937 г. в Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ. Баща му е продавач на автомобили и монтьор, който се пенсионира заради влошено здраве, а майка му е домакиня и дава частни уроци по музика и драма. Тя е амбицирана за бъдещето на сина си в изкуството и още на десет години той се качва на театрална сцена, а на 16 години пише за литературен конкурс първия си роман „The Neon Bible“ (Неоновата Библия).

„Неоновата Библия“ разказва историята на Дейвид, обезоръжаващо забавен, жив и наивен, но рязко наблюдателен, който се среща с първата си любов – евангелистката Боби Лий Тейлър, сред отношението на благочестивите, фанатизирани жители на града. Романът остава забравен и става обект на съдебна битка между наследниците на писателя. Едва през 1989 г. е издаден. През 1995 г. е екранизиран в едноименния филм с участието на Джейкъб Тиърни, Дрейк Бел и Джина Роуландс.

След завършване на гимназията получава пълна стипендия за Университета „Тулейн“ в Ню Орлиънс. В колежа е редактор на студентския вестник, като пише статии, литературна критика и прави карикатури. Завършва с отличие и бакалавърска степен по английска литература през 1958 г. и получава стипендия за Колумбийския университет. Чрез натоварена програма взема магистърска степен по английска филология за една година.

След дипломирането си работи в продължение на една година като асистент по английски език в Университета на Луизиана в Лафайет. В него се среща с ексцентричния английски професор Боб Бърн, коъто се счита за прототип на героя му Игнациус Дж. Райли.

През 1960 г. става преподавател в университета „Хънтър“ в Ню Йорк, като едновременно работи по получаване на докторска степен от Колумбийския университет.

През 1961 г. получава повиквателна за армията и служи две години в Пуерто Рико, където преподава английски на испаноговорещите войници. Там му остава много свободно време и той започва да пише романа си „Сговор на глупци“. След уволнението си от армията се завръща в Ню Орлийнс, където живее с родителите си и започва отново да преподава в девическия доминикански колеж. В града се мотае с музикантите от френския квартал и оформя романа си.

Заглавието на романа „Сговор на глупци“ взема от ирландския писател Джонатан Суифт – „Когато на света се появи истински гений, ще го познаете по това, че всички глупаци влизат в сговор срещу него“. Главният герой Игнациус Дж. Райли е развей прах, който на 30 години продължава да живее с майка си и с манията си за месианство. Той твори и едновременно се чуди как да избяга от необходимостта да работи. След завършването му го изпраща на издателства, но е отхвърлен от всички. Неуспехът и живътът с родителите му го сриват и той започва да злоупотребява с алкохола и медикаментите, страда от главоболие, халюцинации и параноя. Заради влошеното му състояние напуска през 1968 г. колежа и изпитва финансови трудности.

На 20 януари 1969 г., след скандал с майка си, напуска дома си и се отправя на пътешествие към дома на писателката Фланъри О'Конър и други места по Западното крайбрежие.

Джон Кенеди Тул се самоубива чрез задушаване в автомобила си на 26 март 1969 г. в Билокси, Мисисипи. Оставя предсмъртно писма, което е унищожено от майка му.

След смъртта му майка му изпраща ръкописа на „Сговор на глупци“ на писателя Уолкър Пърси, който го харесва. Книгата е издадена през 1980 г. и на следващата година писателят е удостоен посмъртно за нея с награда „Пулицър“, a тя става бестселър и се превежда на различни езици.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • A Confederacy of Dunces (1980)
    Сговор на глупци, изд.: „Народна култура“, София (1989), прев. Вениамин Младенов
    Съюз на глупци, изд.: „Лъчезар Минчев“, София (2018), прев. Силвия Желева
  • The Neon Bible (1989)

Книги за Джон Кенеди Тул[редактиране | редактиране на кода]

  • Ignatius Rising (2001) – от Дебора Джордж Харди и Рене Поул Невилс

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1995 The Neon Bible

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата John Kennedy Toole в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​