Портал:Биографии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал „Биографии“

Icon

Биография (от гръцките думи bíos (βίος), означаваща 'живот', и gráphein (γράφειν), означаваща 'пиша') е жанр в литературата и киното, който представлява относително пълно представяне на значимите събития от живота на дадена личност. Докато обект на биографията може да е измислена личност, то понятието биография се употребява предимно за животоописанието на реални хора. Противно на другите видове описания на човешкия живот като профилите и curiculum vitae, биографията е дълъг наративен жанр, чрез който се прави опит да се интерпретира и обясни характера на личността, поставена в даден социален контекст.
редактиране 

Избрана статия

Credit:
Петер Паул Рубенс (на нидерландски: Peter Paul Rubens, [petər 'pʌul 'rybə(n)s]) е фламандски художник от епохата на Барока, известен със своя екстравагантен стил, който подчертава и въплъщава подвижността, жизнеността, цвета и чувствеността както никой друг. Във времето на Контрареформацията той рисува множество олтари, портрети, пейзажи и исторически картини с митологични, религиозни и алегорични сюжети. Неговото творчество съчетава традициите на брьогеловия реализъм с достиженията на венецианската школа.

Освен че ръководи голямо ателие в Антверпен, произвеждащо картини за аристокрацията и колекционерите на изобразителното изкуство в цяла Европа, Рубенс е и добре образован ренесансов хуманист, колекционер на изкуство и дипломат, получил рицарско звание както от испанския крал Филип IV, така и от английския крал Чарлз I.

Рубенс е бил харизматичен и привлекателен мъж и компаньон, „висок, достолепен, с правилни форми на лицето, румени страни, кестенява коса, блестящи очи, владеел се е добре, бил е жизнерадостен, внимателен и любезен.

редактиране 

Знаете ли

редактиране 

Избрана картинка

Credit: Bhutan Royal Familiy
Джигме Хесар Намгиал Вангчук (роден на 21 февруари 1980) e настоящият, пети по ред крал на Бутан, син на крал Джигме Синге Вангчук, който през 2006 г. абдикира от престола в негова полза.
редактиране 

Сродни Уикимедия

Биографии в Уикицитат     Биографии в Уикикниги     Биографии в Уикиизточник     Биографии в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки