Направо към съдържанието

Черно море ИГ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Черно море.

БК Черно море Тича
Прозвище„моряците“
ДържаваБългария
ГрадВарна
Основан1923
ЗалаХристо Борисов
Капацитет1000
Уебсайтhttps://chernomoreticha.com/
Мъжки отбор
ПрезидентГеорги Ганчев
Старши треньорКирил Болшаков
ПървенствоНБЛ
Женски отбор
ПървенствоНБЛ
Екипировка
Домакин jersey
Team colours
Домакин
Гост jersey
Team colours
Гост
БК Черно море Тича в Общомедия

Баскетболен клуб „Черно море Тича“ е български отбор от град Варна. Той е участник в Националната баскетболна лига. Играе своите срещи в клубната зала "Христо Борисов', която е с капацитет от 1000 места. За важните срещи използва и зала „ДКС“ с капацитет 6000 места.

Клубът е трикратен шампион на България и четирикратен носител на Купата на България.

Клубът е известен като най-голямата школа за млади таланти в България. 90% от състезателите на мъжкия отбор са юноши на „Черно море“. Рожба на клуба е и най-добрият български баскетболист Тодор Стойков.

История[редактиране | редактиране на кода]

Организирано баскетбол във Варна започва да се играе през 1923 г., когато в града пристига Вахаршак Мартаян – възпитаник на цариградския „Робер колеж“. По това време председател на СК ”Тича“ е кметът на града Господин Ангелов, който не жали време и сили за развитието на играта. Сформира се първият баскетболен отбор на Варна в който освен новоизлюпените баскетболисти играе и футболният национал Борис Петров. Голяма част от запалените баскетболисти (главно студенти от Търговската академия) отработват общинската си трудова повинност в строежа на първата баскетболна площадка в северната част на Морската градина.

На това игрище са се играли първите срещи между български и американски отбори. Съперници и учители са били моряците от корабите, които са контролирали българското крайбрежие след Първата световна война. Първият междуградски мач във Варна е между „Тича“ и „Атлетик“ Сф (18 – 14). Скоро след „Тича“ и другите клубове които после стават част от сегашните ССК „Черно море“ („Владислав“ и „Дияна“) започват да развиват баскетболни отбори.

В периода 1935 – 1944 година баскетболните прояви секват за дълго. Едва през 1944 играта се завръща в спортният живот на Варна. Това става благодарение на Алекси Алексиев който е съдия и член на „Приморец“. През 1948 „ТВП“ (Тича-Владислав-Приморец) печели купата на Варна. През 1952 съставът е изграден предимно от военнослужещи тогава за пръв път в историята на играта в нашият град е назначен официално треньор на отбора – Владимир Пинзов. Това дава резултати, защото варненци се класират първи сред извън столичните отбори в първото издание на държавното първенство. „Моряците“ са първи и в квалификационната група на извънстоличните отбори при сформирането на Национална баскетболна дивизия.

Може да се каже, че до 1969 г. варненският баскетбол търси своето място сред елита на страната, макар по-често да с е озовавал във втора дивизия. Имената от този период, които са останали в баскетболната история на Варна са: Асен Върбанов, Методи Шишков, Илия Ляков, Владимир Чакъров, Алекси Алексиев, Иван Фесчиев, Иван Андонов, Иван Живандеров, Косьо Попов, Николай Йовчев, Васил Лафазанов и Димитър Диков.

Третият етап се характеризира с утвърждаване на отбора в елитната баскетболна група на страната. От 1970 до 1982 „моряците“ дават заявка, че няма да се примирят с позицията на „провинциален отбор“. През 1975 г. идва и първото участие в международните клубни турнири – за купа „Радивой Корач“. В предварителният кръг отстранява „Каршияка“ – Измир. Тогава под името „Академик“ варненци попадат в една група заедно със силните състави на „Партизан“,“Синудиня“ (Ит) и „Беар тус –04“ (Гер). Първият „европодвиг“ е победата над „Партизан“ в изпълнената до краен предел зала „Конгресна“ със 116:100. Най-изявените треньори през този период са – Янко Бимбалов, Стоян Коларов, Калчо Ганчев, Делчо Попов, Христо Борисов, Пламен Ганчев, Тотю Вичев, Румен Спасов, Стефан Каракуланов, Веселин Тодоров, Иван Зетов, Владо Евтимов, Станчо Костов и др.

Следват златните страници за варненския баскетбол в периода 1982 – 2000 г. Последните две десетилетия на миналия век носят големи успехи в клубната история. Възходът започва с пристигането на Симеон Варчев, който води със себе си и многообещаващият юноша Георги Глушков. Баскетболът стъпва на професионална основа, а най-важните спонсори са химическите заводи в Девня. През 1985 „Академик“ печели и първата си шампионска титла в София. Тогава се играе финален турнир по системата всеки срещу всеки. Варненци побеждават основните си конкуренти и триумфират. Това се повтаря още два пъти – 1998 г. когато във финален плейоф – Черно море-Соди побеждава Славия с 3 – 1 (решителен успех в София).

Безспорно най-щастливият миг за феновете е последната титла от 1999 г. Тогава побеждаваме Левски с 3 – 2 срещи, като решителният сблъсък е в претъпканата и изпаднала в екстаз зала „Конгресна“. Черно море печели и три поредни купи на страната – 1998 г. в Бургас, 1999 г. в Ботевград и 2000 г. в Пловдив.

През този период отборът е неизменно в първата шестица на „А“ група и играе в 9 финала за титлата. От 1991 г. клубът отново приема името Черно море. Освен с титли и купи в този период „Черно Море“ може да се похвали и с редица успешни мачове в евротурнирите. „Моряците“ побеждават „Туборг“ (Тур), „Спортинг“ (Гър), „Спартак“ (Юг),”Банко ди Рома” (Ит), ”Железник” (Юг), „Автодор“ (Рус), „Шарлероа“ (Бел), „Хонка“ (Фин) и др. В ДКС гостуват още АЕК (носител на купа „Сапорта“ през 2000), „Задар“ (Хър) (полуфиналист в същия турнир) и много други класни европейски отбори.

1985 е паметна за българския баскетбол. Тогава най-добрият ни играч Георги Глушков подписва договор с „Финикс Сънс“. Той е първият играч от Източна Европа играл в НБА. Глушков попада и в идеалната петица на европейското първенство във ФРГ през същата година. Освен него в съзнанието на варненци ще останат още цяла плеяда от баскетболисти постигнали успехи в националното първенство и в европейските клубни турнири.

Освен шампионският треньорски тандем Симеон Варчев – Христо Борисов, в този период със състезателите в клуба работят няколко от най-добрите български специалисти. Петко Делев, Дарин Великов и др.

От 2001 клубът продължава традицията да налага баскетболисти от собствената си школа и въпреки че не може да се съревновава с хегемона Лукойл Академик, Черно море продължава да бъде сред най-силните тимове. В една от най-силните си години 2006 Черно море остава в подножието на титлата и Купата, но от отбора разчита в представителният си отбор на 11 състезатели от школата, което никога не се е случвало в колективните спортове в България.

Именно баскетболната школа поддържа огъня в последните 15 години. През 2 – 3 години клубът продължава да произвежда баскетболисти и да захранва с тях националният тим и другите отбори в страната. Въпреки че клубът не се намира в добро финансово състояние, продължава да се бори и да печели отличия.

Последният голям успех на Черно море е спечелването на Купата на България през 2015 г. Никой не смяташе варненци сред фаворитите, но последователно те победиха лидерите в шампионата – Балкан, Рилски спортист и Лукойл Академик.

През последни 15 години школата на Черно море 12 пъти печели комплексното класиране при подрастващите, а всеки сезон различни детски и юношески формации печелят поне по един трофей. Така бе и през настоящата 2019 г. Черно море е единственият клуб в страната, който класира във всички финалите свои представители. Варненци станаха шампиони при кадетите и завършиха на второ място при юноши старша възраст и при деца до 13 г.

Успехи-мъже[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки