Портал:Медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Медицина

Портал медицина

Медицината е науката и изкуството на лечение и предотвратяване на заболяванията при човека. Целта ѝ е опазване и възвръщане на здравето.

Медицината се занимава с превенцията, лечението, диагностиката, също облекчаването на травмите и заболяванията.

Медицината има много области и специалности, всяка от които разглежда детайлно аспект на физиологията на човека, функционалността, здравето, неговото постигане и съхранение. (още..)


редактиране 

Избрана картинка

Схематичен разрез на нормална анатомия на гърда

Картинка: Patrick J. Lynch, медицински илюстратор

редактиране 

Знаете ли...

"... че сърцето притежава т.нар. автоматизъм. При отстраняване на нервите - деинервация, изпращащи импулси за съкращение на миокарда, след 5-6 секунди, сърцето започва да тупти само' - контракция на сърдечния мускул - систола - и отпускане - диастола.

редактиране 

Избрана статия

Схематичен разрез на човешко око
Схематичен разрез на човешко око

Око (на латински: oculus, на гръцки: ophthalmos) е чифтен сетивен орган при човека и животните, който притежава способност да възприема електромагнитното излъчване на светлинните вълни и така да обезпечава основната сетивна и когнитивна функция - зрението. При човека органът око е само компонент на цялостния зрителен апарат, който включва периферен, проводников и централен отдел. При различните организми очите са устроени по различен начин. Единствената функция на най-просто устроените очи е да разграничава тъмнина и светлина. По-сложно устроените предполагат по-развито зрение. Най-висшеустроени видове от класовете Бозайници, Птици, Влечуги и Риби имат по две очи, които могат да са разположени в една равнина и дават възможност за възприемане на триизмерен образ (стереозрение), както е например при човека. При други видове - като заека и хамелеона - очите са в различни равнини и виждат два отделни образа (монокулярно зрение). Посредством очите организмът набавя около 90% от информацията в околния свят. Oще...

редактиране 

Цитати

q:Медицина
  • Omnium doctrinarum medicina difficillima est. (От всички науки най-трудна е медицината.)
  • Valetudo bonum optimum. (Здравето е най-голямото благо.)
  • Ignoti nulla curatio morbi. (Няма лечение на непозната болест.)
  • Медицината е единствената професия, която непрестанно се стреми да унищожи причината за съществуването си. - Джеймс Брайс
  • Голямото предимство на лекаря е в това, че той не е длъжен да следва собствените си съвети. - Агата Кристи
редактиране 

За правене

редактиране 

Сродни портали

Други портали в Уикипедия