Направо към съдържанието

Младен Сърбиновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Младен Сърбиновски
писател от Северна Македония
Роден
25 март 1958 г. (66 г.)

Учил вСкопски университет

Младен Сърбиновски (на македонска литературна норма: Младен Србиновски) е виден писател и публицист от Северна Македония с българско самосъзнание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сърбиновски е роден в 1958 година в положкото село Вруток, край което се намират изворите на Вардар. Получава висше образование във Философския факултет на Университета „Свети Кирил и Методий“ в Скопие, специалност социология. Макар и да е дипломиран социолог, Сърбиновски се насочва към журналистиката и писането на книги. Работи в Македонската телевизия, в редакцията за наука до 2000 година, когато става директор на Народната и университетска библиотека „Свети Климент Охридски“. На това работно място Сърбиновски не се задържа дълго и в 2001 година започва да работи като заместник генерален директор на Македонската телевизия. В 2002 година отново се връща в журналистиката, но този път в сектора изследване и развитие на Македонската телевизия.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Сърбиновски е автор на няколко книги: „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Пейо“, „Македонските авгиеви обори“, „Македонският Фауст“, посветена на Венко Марковски и други.

Творчеството му е известно с добър стил на писане и отличен литературен изказ. Сърбиновски отрича постулатите на македонизма в произведенията си и показва българските корени на македонците и изкуствените основи на македонската нация. Активни контакти с Младен Сърбиновски поддържат български медии (списание „България-Македония“, предаванията Час по България и Дискусионно студио на телевизия СКАТ и други), университети (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), неправителствени и други организации. Неговите книги „Приказки от долната земя“ и „Шашма“ са представяни с успех пред културните и академичните среди в България.[1] От 15 май 2010 г. е един от водещите на предаването „Облаче ле бяло“ на телевизия СКАТ.

Почетен доктор на Югозападния университет в Благоевград.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]