Направо към съдържанието

Виктор Мавър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Мавъра
Мъченик
Роден3 век
Починалок. 303
Почитан вРимокатолическа църква
Евангелическа лутеранска църква в Америка
Празник8 май
Атрибутимъж, хвърлян в пещ; мъж, изпичан в пещ; мавърски войник, погазващ разбит олтар
ПокровителствоВарезе, Италия
Виктор Мавъра в Общомедия

Виктор Мавъра (на латински: Victor Maurus) (роден през 3 век в Мавретания; починал ок. 303 в Милано) е християнски мъченик, почитан като светец.

Празникът му е на 8 май в Римокатолическата църква и в Евангелическата лутеранска църква в Америка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на християни в римската провинция Мавретания. Изглежда че е принадлежал към местното население на страната.

Бил е войник в преторианската гвардия. При управлението на император Максимиан Херкулий, той се опитва да проповядва на войниците, че езическите богове не са действително могъщи богове, а нисши демони. След като унищожава няколко от техните олтари е арестуван, но му е дадена възможност да засвидетелства съпричастност към официалните култове. Той не се съгласява и според неговите житиета е измъчван или даже се правят опити да бъде екзекутиран (но остава невредим). След като бяга от затвора, Виктор е заловен и убит в Медиоланум (сега - Милано, Италия) или в близкото селище Лоди Векио около 303 г.

Почитание[редактиране | редактиране на кода]

Погребан от местния духовник Матерн в християнското гробище в Медиолан през 313 г.. Неговият култ е популяризиран и от живелия през IV век Амвросий Медиолански, който пише химн в негова чест и дори погребва брат си до неговата погребална могила. Григорий Турски (епископ на френския град Тур, живял през VI век) твърди, че там са се случвали чудеса. Върху предполагаемото му място е построена и специална гробница на светеца, изографисана с мозайки, впоследствие - преобразувана в параклис. Самите мощи на Свети Виктор са пренесени в друга църква в Милано - базиликата Сан Виторе ал Корпо, където продължават да се съхраняват и през XXI век. Също така, има множество църкви, посветени на него и на други места в Италия - в Миланския и околните му диоцези.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Victor Maurus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​