Направо към съдържанието

Ърл Менигот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ърл Менигот
баскетболист
Роден
Починал
15 май 1998 г. (53 г.)
ПогребанСАЩ

Учил вИнститут за политически изследвания
Семейство

Уебсайт

Ърл „Козата“ Менигот (на английски: Earl Manigault) (7 септември 194415 май 1998) – баскетболист от уличните игрища на Ню Йорк, известен още и с прякора си „Козата“.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Ърл Менигот е роден в Чарлстън, Южна Каролина, но израства в Харлем, Ню Йорк. От малък той започва да играе баскетбол по уличните игрища, подобно на хиляди други деца от гетата на Ню Йорк.

Има няколко теории за произхода на прякора му „Козата“, с който е по-известен сред баскетболните запалянковци в Ню Йорк. Според първата теория Менигот получава прякора си в гимназията заради невероятния си отскок. Втората теория свързва прякора му с фамилното му име, което е сложно за произнасяне и звучи като „коза“ (на английски: goat е коза, което е много близо до фамилията му Manigault). Любопитно е да се отбележи още, че goat е също и акроним на Greatest Of All Time (най-великия за всички времена).

Менигот придобива известността си заради невероятния си отскок, включително и неговото знаменито изпълнение – двойната забивка. Козата забива топката и още докато е във въздуха я хваща и я забива втори път преди да се приземи обратно на земята. Според уличните легенди веднъж Менигот повтаря това движение 36 пъти подред, за да спечели бас от 60 долара. Въпреки че е висок едва около 188 см, Козата успява да свали монета сложена на горния ръб на баскетболното табло. Според слуховете вертикалния отскок на Менигот е бил малко над 170 см. Освен надарен от природата с невероятен отскок, той притежава и изключително точна стрелба от средно разстояние, както и завиден поглед върху играта, които съчетани с голямата му пъргавина и физически способности, го правят един от най-трудно опазимите баскетболисти в историята на играта.

Голяма роля в живота на Менигот оказва Холкъмб Ръкър[1], който се занимава с организирането на най-прочутия турнир по уличен баскетбол в Ню Йорк през 60-те години, в който редовно взимат участие най-големите от тогавашните звезди на НБА. Именно на тези турнири блести и звездата на Козата, който се изправя и успява не само да впечатли, но и да надиграе едни от най-великите баскетболисти за всички времена като Уилт Чембърлейн, Лю Алсиндор (по-късно прочул се като Карийм Абдул-Джабар), Ърл „Перлата“ Монро, Кони Хоукинс и много други. В историята на баскетбола завинаги ще остане интервюто на Карийм Абдул-Джабар в деня, в който прекратява баскетболната си кариера на тържествена церемония в залата на Лос Анджелис Лейкърс. Попитан след края на церемонията кой е най-добрият баскетболист срещу когото е играл, след продължителна пауза Абдул-Джабар отговаря: "Ако трябва да избера само един, то това ще бъде на Ърл „Козата“ Менигот," с което учудва мнозина.

Докато е в гимназията обаче, когато звездата му блести в Ню Йорк, Менигот се поддава на изкушенията на лесния живот като баскетболна звезда и наркотиците. След няколко неуспешни опита да продължи кариерата си в различни колежи, Менигот се връща в Харлем, където пристрастеността му към наркотиците се задълбочава. Той излежава присъда от 16 месеца през 1969 и 1970 г. заради притежание на наркотици. Менигот влиза за втори път в затвора за 2 години през 1977 г. заради въоръжен грабеж.

След като излиза от затвора Менигот успява да преодолее зависимостта си към наркотиците си и започва, подобно на ментора си Холкъмб Ръкър, да помага на други деца от гетата на Ню Йорк. Той организира ежегоден баскетболен турнир „Откажете се от наркотиците“. Менигот се занимава с тази програма до смъртта си от сърдечен удар през 1998 г. В Ню Йорк се говори, че когато разбрал за смъртта му Джо „Унищожителя“ Хамънд, друга прочута баскетболна легенда от игрищата на Ню Йорк, който често е сравняван с Козата, е плакал като бебе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]