Уикипедия:Разговори/Архив/2021/януари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Веселин Борисов (преподавател)

Здравейте! В статията за Веселин Борисов (преподавател) е добавено, че е академик. Не намерих потвърждение в сайта на БАН (за съжаление там не всичко е актуално - например Лъчезар Трайков е академик, но в сайта на БАН липсва тази информация). Да не би да става дума за БАНИ? Тогава не би трябвало да се брои за академик. Част от редакциите нямат източници, а външните препратки са невалидни. Моля за съвет - да поправя ли, на не пипам ли? Видях, че е редактирано от човек, който преди е искал да пише за същия преподавател, но по някаква причина статията не е видяла публичност. --Зайо (беседа) 18:25, 29 декември 2020 (UTC)

ТРАЙКОВ Лъчезар Динчов, невролог, p.1959 г. 77.85.32.26 19:57, 29 декември 2020 (UTC)

Зайо, редактирайте смело. :-) За съмнителни/спорни твърдения може да използвате шаблон {{източник}} – оградете спорните твърдения с него. Така се дава възможност да бъдат добавени източници, които да опровергаят спорността на твърденията. А докато това се случи, шаблонът ще предупреждава читателите, че е възможно информацията да е невярна. Ако до няколко (обикновено от 2 до 4) седмици не бъдат намерени и добавени източници, спорните твърдения могат да бъдат премахнати. --Ted Masters (беседа) 21:08, 29 декември 2020 (UTC)
Академик е на БАНИ. В уводното изречение посочете само трите имена. В карето от ляво няма нужда от академик и професор. Може да посочите, че е академик на БАНИ, за да не се бърка с истинските академици. --Стан (беседа) 21:29, 29 декември 2020 (UTC)
Струва ми се, че не е добре да създаваме прецедент с въвеждане на нелегитимните академици. Така бихме им създали някаква, не бих казала легитимност, но подобие на легитимност и объркване в очите на неосведомените. Пък после да се обясняваме като в онзи стар виц за филма, дето се оказал не шведски, а съветски, и не сексуален, а социален, и не „Баба для солдата“, а „Баллада о солдате“ ;-)... Впрочем статията за т.нар. БАНИ също е доста рекламна и се нуждае от преработка. --Randona.bg (беседа) 23:21, 29 декември 2020 (UTC)
По-добре да пише в статията, че е академик на БАНИ (без връзка към статията академик), защото някой, някъде ще прочете, че е академик и може да си помисли, че е на БАН. Може би трябва да се разшири статията на БАНИ, за да се опише това почетно звание. --Стан (беседа) 09:58, 30 декември 2020 (UTC)
Стан - много разумно ми се струва така. --Зайо (беседа) 14:15, 30 декември 2020 (UTC)
В такъв случай, тъй като думата „академик“ има точно определено значение в българския език [1], а употребата ѝ от едно частно сдружение, самонарекло се научна академия, но непризнато в България за такава (признати са само БАН и Селскостопанската академия), е подвеждащо, ще трябва да намерим израз, поясняващ при всяко споменаване на академиците на БАНИ за какво всъщност става дума. Липсата на препратка, предложено от Стан, не е достатъчно, защото думата академик е ясна за всеки българин и щом дори Зайо веднага по асоциация сложи препратка към статията „Академик“, какво остава за обикновения читател. За мен незавоалирано пояснение на „академик на БАНИ“ е например: „псевдонаучно/ненаучно звание, дадено от регистрирано в Хасково частно нестопанско сдружение, самообявило се за академия “:-D. Е, може и по-дипломатично ;). --Randona.bg (беседа) 17:00, 30 декември 2020 (UTC)
Randona.bg - права сте. А ако измислим начин да разграничаваме едните от другите - може би с по-дълго пояснене в текста (академик на алтернативната научна организация БАНИ - Българска ... каквото е там)? На мен лично БАНИ ми е странно и неясно, а БАН - закостеняло (да не се обиди някой, така го усещам). --Зайо (беседа) 17:30, 30 декември 2020 (UTC)
Аз лично нямам никакъв сантимент към БАН, но пък това с другите „академици“ е перверзия. Професор, явно неспособен да приеме, че не го избират дори за член-кореспондент, създава (явно всичко може да се създаде с много пари) „академия“ с огромни претенциии (единствената истинска, приемник на някогашната истинска и т.н.), става „академик“, раздава титли, изявява „академичността“ си вече в области на светлинни години от образованието му; а желаещи/приемащи с готовност да се снабдят също с титла „академик“ – бол. Скоро махнах тук титлата на един, дето дори професор не е бил, но хоп – академик в БАНИ. А БАНИ не е алтернативна научна академия, защото е точно като в горния виц – нито научна, нито алтернативна, нито академия... Но може би ако повече хора тук вземат да помислят, може да се формулира нещо. --Randona.bg (беседа) 19:53, 30 декември 2020 (UTC)
Благодаря ви! Редактирах. --Зайо (беседа) 04:42, 30 декември 2020 (UTC)
Не мога да се боря с този :( --Зайо (беседа) 16:36, 30 декември 2020 (UTC)
Върнах неконструктивната редакция. Поставих и стандартното предупреждение на беседата на потребителя. --Ted Masters (беседа) 16:48, 30 декември 2020 (UTC)


Чета тука, че за БАНи (май така беше правилно да се изписва...) става въпрос... Е, да споделя преки (па макар и относително вече стари впечатления). Леля ми (Бог да я про̀сти), беше бивш член на БАН (от старата номенклатура), с титлата професор по биофизика и т.н. Та, след 10-и, когато нещата се попромениха, и т.н, и т.н. и старото ядро от къде учени , къде псевдо такива, и все отлъчени по каквито и да е причини, явно в опита си да се самодокажат се опитваха по различни начини да пъхнат прът в спиците на все още уж тачената институция, наречена БАН. Действието, което описвам беше преди около 6-7 г. , беше нещо като техен "конгрес' или нещо подобно (проведе се в ресторанта на Астор, на бул. Черни връх), леля ми ме беше поканила и аз взех, че отидох. Бях в леко недоумение от видяното, в началото дори не знаех какво е БАНи и 1-воначално си мислех, че навярно е печатна грешка в поканата (да , леля ми и покана ми даде :-) ), и че става дума за БАН. Е, не, останах с чувството, че бяха като от кол и въже събирани, явно все неудачниците в науката (или съответно в политически аспект...). Не зная, не съм присъствал на сбирка на реални/настоящи членове на БАН, но усещането, едно такова "fake one" все още си го спомням... Та, с БАНи, човек винаги трябва да не се изненадва... нещо като Марая Кери и „Кен Лее“...:-D
--LiberDIO (беседа) 01:03, 2 януари 2021 (UTC)
Е, оттогава имат нови попълнения – например академик Магардич Халваджиян [2] :-). Шоуто продължава :-):-):-). На мен лично не ми се иска да участваме в него. Току-виж ни обявят за колективен член на БАНи. --Randona.bg (беседа) 08:01, 2 януари 2021 (UTC)

БАНи. БАНки. БАНкя. БАНица. БАНДА = възможности всякакви за Агитки от Ортаци да се потупват, 'аресват, 'абилитирВат и надцакват. . . (#КОЙ плаща? Оти на същинските Академици заплатите са май държавни и са бая орязани, както и цели Институти, разклонения и издънки - ЗАКРИТИ!) Но наистина свещено задължение на УикиБГ е да ОЗНАЧИ от коя БАНда е "академик"ът. ЧНГ — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 72.90.244.182 (беседа) 21:41, 3 януари 2021‎ (UTC)

здравейте!

как да отговоря на хората, които са ми писали в беседа, която аз стартирах? просто да им благодаря, но никъде не виждам бутон или такава опция; четох и се лутах около час и не открих. — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.227.168.11 (беседа) 13:30, 4 януари 2021‎ (UTC)

Привет!
Това беше Беседата към Вашата потребителска страница. Бутонът, за който питате може да видите когато отворите Вашата беседа и кликнете на: История (таба горе, в дясно). После ще видите всички, които са редактирали Вашата беседа и най-накрая, в дясно на съответния ред има бутонче: благодарност
Успех (и не забравяйте да се подписвате в края на беседите си ;-) )!
--LiberDIO (беседа) 12:09, 4 януари 2021 (UTC)
Благодаря! --87.227.168.11 18:17, 4 януари 2021 (UTC)

Бот флаг за Kerberizer в Уикиизточник

Излишно е да ви представям Kerberizer. Моля ви за разрешение да му бъде предоставен бот флаг и в Уикиизточник. За съжаление, и в този случай липсата на собствени бюрократи заради малката ни активност налага подобни заявки да минават през стюардите, а общата политика за ботовете изисква предварително одобрение от общността. Съжалявам за досадните молби за гласуване, но се боя, че те неизбежно ще продължат, докато не убедим стюардите, че имаме достатъчно активна местна общност в Уикиизточник, та да ни позволят да си изберем бюрократи. Благодаря ви за разбирането, и, наистина, наминавайте през Уикиизточник! :-D Постепенно може да планираме и по-конкретни стъпки за създаване на трайна активност в проекта.

Срокът за гласуване е до 6 януари 2021 г., 15:00 часа UTC (17:00 българско време).

— Luchesar • Б/П 14:46, 23 декември 2020 (UTC)

Гласуването е приключило. Благодаря сърдечно на всички, които се отзоваха! Скоро ще пиша на стюардите.
— Luchesar • Б/П 15:59, 6 януари 2021 (UTC)

Уикиданни

Весели празници! Странен феномен, дами и господа: междуезиковите препратки водят от английската към българската статия и не връщат обратно. Имам предвид статията Кази Дава Самдуб. Черна дупка :) --ДиХри (беседа) 08:47, 25 декември 2020 (UTC)

Редактиране, затваряне, да опресни кеша.--Rumensz (беседа) 09:07, 25 декември 2020 (UTC)
Със следваща статия се получи същото и многократен рефреш не промени нищо. Спирах и стартирах браузъра и пак нищо. И така до другия ден, когато отпуши само. За обратна връзка, де. --ДиХри (беседа) 15:52, 6 януари 2021 (UTC)
ДиХри, рефреш не е достатъчен, защото проблемът не е от браузъра. Румен е описал процедурата: нужна е „празна“ редакция (без промени, само „публикуване“), за да се опресни кеша на сървърите на Фондацията.
— Luchesar • Б/П 15:56, 6 януари 2021 (UTC)
Luchesar, благодаря, но от известна лаконичност нататък и най-вещият съвет няма да ми свърши работа. :) Но така или иначе гледам да развивам интуиция, следващият път ще проверя правилно ли съм разбрал. --ДиХри (беседа) 16:30, 6 януари 2021 (UTC)
ДиХри, да, сори, може би минавам в обратната крайност:
  • отваряш проблемната страница за редактиране;
  • щракаш директно върху „Публикване на промените“, без да си променял нищо.
Въпреки липсата на промени, заявката за „записване“ на страницата предизвиква сървърите на Фондацията да си опреснят кеша. Това е досаден проблем, който не би трябвало да се случва, но имам чувството, че Фондацията напоследък има технически проблеми, защото поне моето впечатление е, че Уикипедия нерядко работи въобще ужасно бавно. Но това е отделна тема.
— Luchesar • Б/П 16:47, 6 януари 2021 (UTC)

Честита Новата 2021 Година!

Живи и здрави всекчи уикипедианци и много успехи! Jingiby (беседа) 08:58, 1 януари 2021 (UTC)

Честита Нова година! Здраве и късмет! --Зайо (беседа) 19:00, 1 януари 2021 (UTC)
За много години! Живи и здрави!--Спасимир (беседа) 21:24, 1 януари 2021 (UTC)
Заец?!--Alexd (беседа) 04:34, 7 януари 2021 (UTC)
Живи и здрави да сме, и другото как дойде, ама дано да е добро и повече да е! И както викат старите хора – „най-зле да сме, така да сме! (разбира се, презумпцията е, че към момента всички сме сравнително добре)“ :-)
--LiberDIO (беседа) 23:23, 1 януари 2021 (UTC)
ЧНГ и на Уикипедия, и редакторите! --Alexd (беседа) 04:34, 7 януари 2021 (UTC)

Радка Калчева

може някой да погледнете тази статия. не се появява в цитирания източник http://archiv.cl.bas.bg/pdf/e-spravochnik_2018_BAN_dop_OK-4.pdf Dreamlesa (беседа) 19:45, 7 януари 2021 (UTC)

Ами аз погледнах – появява се, на посочената в източника страница. --Randona.bg (беседа) 19:56, 7 януари 2021 (UTC)

Здравей те Wikipedia искам да ви информирам че статията за с. Петрово община Сандански не е обновена напълно. В полето кмет на с. Петрово трябва да се редактира на Иван Атанасов.
149.62.204.21 14:38, 12 януари 2021 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 13:42, 13 януари 2021 (UTC)

Уикипедия на 20!

Привет на всички, честита 20 годишнина на всеки редактор в Уикипедия, радвам се, че съм част от този проект вече почти 13 години, успех на всички стари и нови редактори. --Станислав Николаев 06:53, 15 януари 2021 (UTC)

Еха, толкова много! Браво, честито и успехи! --Зайо (беседа) 07:02, 15 януари 2021 (UTC)
Поздрави и от мен, който иска може да проследи на живо събитието тук --Ket (беседа) 08:02, 15 януари 2021 (UTC)
Честита годишнина, Уикипедианци! Мисълта, че можеш да допринесеш дори и с малко към подобна безкористна идея, която има толкова много поддръжници е наистина вдъхновяваща! Радвам се, че мога да науча по нещо от всеки от вас! Вие сте като реки, вливащи се в море от информация, останете все така буйни и многоводни, няма път назад! усмивка
LiberDIO (беседа) 21:06, 15 януари 2021 (UTC)

Амир – шефът на Езиковия комитет (може би помните от историите с Уикиновини) – в момента свири и пее на https://www.youtube.com/watch?v=PzGAGfSObOw :-D
— Luchesar • Б/П 16:33, 15 януари 2021 (UTC)

А в момента говори Катрин.
— Luchesar • Б/П 16:45, 15 януари 2021 (UTC)
Торти, свещички, Джимбо... Малко унило върви, но кво пък... :-D
— Luchesar • Б/П 16:56, 15 януари 2021 (UTC)
За който е пропуснал: поздравленията от Джимбо: https://www.youtube.com/watch?t=145&v=PzGAGfSObOw
— Luchesar • Б/П 17:10, 15 януари 2021 (UTC)
“Happy birthday Wikipedia! So glad you exist.”
Илон Мъск
FWIW, https://twitter.com/elonmusk/status/1350203005971398659
— Luchesar • Б/П 22:18, 15 януари 2021 (UTC)
Като равносметка българоезичните проекти на Уикимедия можеха да се развиват много по-добре. --Stanqo (беседа) 09:49, 16 януари 2021 (UTC)

Масови редакции от IP адреси

Не знам дали има техническа възможност да са направи но си мисля, че ще е добре да ограничиме дневния брой редакции или по-скоро броя статии които могат да се редактират от нерегистриран потребител. Такива редакции трябва да се патрулират това е меко казано трудно при случаи като този. -- Сале (беседа) 13:50, 22 януари 2021 (UTC)

Точно този случай не е много труден за проверка през списъка с приносите, които са много еднотипни - някой от старите ни познайници, който се опитва да се надбягва с ботове [3] усмивка --Спас Колев (беседа) 15:31, 22 януари 2021 (UTC)

Проблеми с инструмента за превод

Здравейте, може би е добре да се въздържате известно време да ползвате инструмента за автоматичен превод. Работи си добре, но като дойде време за публикуване, се бъгва. Наложи се да прехвърлям всичко на ръка. Има и други оплаквания, от други езикови двойки, зададено е като тикет, но не се знае кога ще се оправи--Ket (беседа) 14:23, 28 януари 2021 (UTC)

Добавяне на 58 сайта към У:СФИН

Преместено на Уикипедия беседа:Патрульори/СФИН#5 януари 2021. — Luchesar • Б/П 15:40, 31 януари 2021 (UTC)