Старгейт (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старгейт
Stargate
РежисьориРоланд Емерих
ПродуцентиСАЩ
СценаристиДейвид Арнолд,
Роланд Емерих
В ролитеКърт Ръсел,
Джеймс Спейдър
МузикаДейвид Арнолд
РазпространителMGM
Премиера28 октомври 1994
(САЩ)
Времетраене121 мин.
Езиканглийски
Бюджет$55 милиона
Приходи$196,6 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Старгейт в Общомедия

„Старгейт“ (на английски: Stargate) е фантастичен/екшън филм, излязъл през 1994 година и режисиран от Роланд Емерих и продуциран от Дийн Девлин. Сценаристи са Дейвид Арнолд и Роланд Емерих, саундтракът е от Дейвид Арнолд. През 1997 година се заснима и телевизионен сериал по филма.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1928 г. в Гиза, Египет, археологът професор Пол Лангфорд, придружен от дъщеря си Катрин, изравя покривни камъни (наричани също пирамидион или завършек), гравирани с египетски йероглифи и други маркировки. Под него той открива голям метален пръстен с неизвестна цел.

През 1994 г. Катрин кани египтолога и лингвист Даниел Джаксън, Ph.D. за превод на йероглифите. Сега камъните са част от секретен проект на ВВС на САЩ, ръководен от полковника от специални операции Джак О'Нийл. Джаксън определя, че йероглифите се отнасят до "звездна врата", която използва съзвездия като пространствени координати. След това му се показва Stargate, пръстеновидното устройство от Гиза. Те използват неговите координати, за да подравнят въртящата се вътрешна писта на Stargate с V-образни маркировки (или „шеврони“) по външната й страна. Когато всичките седем шеврона са заключени, се отваря червеева дупка, свързваща Stargate с далечна планета. Джаксън се присъединява към О'Нийл и неговия екип (Райли, Поро, Фрийман, Браун, Ферети и Кавалски), докато преминават през дупката.

Те се появяват в пирамида на безводната пустинна планета Абидос. Джаксън се опитва да намери символите, необходими за обратното пътуване през Stargate, но не успява. О'Нийл нарежда на Кавалски да създаде лагер. Джаксън вижда голямо животно с впряг, което го повлича, когато се приближава до него, за да го изследва. О'Нийл, Кавалски и Браун ги следват и откриват племе от хора, работещи за добив на странен минерал. О'Нийл съобщава по радиото на останалите, за да осигурят базовия лагер. Следвайки ги обратно в техния град, Джаксън разбира, че хората говорят вариант на древноегипетски и може да общува с тях. Той научава, че племето вижда него и другарите му като пратеници на своя бог Ра поради амулет, даден му от Катрин. Вождът на племето Касуф представя на Джаксън дъщеря си Шаури като подарък и въпреки че Джаксън първоначално й отказва, по-късно той се привързва романтично към нея. О'Нийл се сприятелява със сина тийнейджър на Касуф Скаара и неговите приятели. Тази нощ корабът на Ра каца на върха на структурата на пирамидата и неговите войници залавят Ферети и Фрийман, докато убиват Поро и Райли.

Чрез скрити маркировки и дискусии с племето, Джаксън научава, че Ра е извънземно същество, което е дошло на Земята по време на древноегипетския период, за да притежава човешки тела, за да удължи собствения си живот. Ра пороби тези хора и използва Stargate, за да доведе някои от тях в Абидос, за да добият минерала, който се използва в извънземната технология. Хората на Земята се разбунтуваха, свалиха надзорниците на Ра и погребаха Звездната врата, за да попречат на нейното използване. По време на това разследване Джаксън се натъква на картуш, съдържащ шест от седемте символа за Stargate, но седмият е отчупен и се е износил.

Когато Джаксън, О'Нийл, Браун и Кавалски се връщат при пирамидата, има престрелка срещу войниците на Ра. Браун е убит, а Кавалски е ранен. Джаксън и О'Нийл са заловени и изправени пред Ра и неговите пазачи, за които се разкрива, че са хуманоиди, когато прибират бронираните си глави. Следва престрелка и Джаксън е убит; О'Нийл е недееспособен и е затворен с останалите. Ра поставя тялото на Джаксън в подобно на саркофаг устройство, което го регенерира. Ра казва на Джаксън, че е намерил ядрена бомба, донесена от О'Нийл тайно, и е използвал собствената си технология, за да увеличи експлозивната й сила стократно, заплашвайки да я изпрати обратно през Звездната врата на Земята. Ра нарежда на човешкото племе да наблюдава как той се готви да принуди Джаксън да екзекутира останалите, за да демонстрира силата си, но Скаара и приятелите му създават отклонение, което позволява на Джаксън, О'Нийл, Кавалски и Ферети да избягат, докато Фрийман е убит. Те бягат в близките пещери, за да се скрият от Ра. Скаара и приятелите му празнуват и Скаара рисува знак за победа на стена, който Джаксън разпознава като последен символ.

О'Нийл и останалите му хора помагат на Скаара да свали останалите надзиратели и след това започват атака срещу Ра, който изпраща бойни кораби срещу хората, докато той нарежда на кораба си да напусне. Хората отвън нямат муниции и са принудени да се предадат на пилотите на бойните кораби, но останалата част от племето, виждайки, че техните фалшиви богове са наистина хуманоидни, се бунтува срещу пазачите и ги сваля от власт. Ша'ури е убита, но Джаксън взема тялото й и се промъква на борда на кораба на Ра, използвайки система за телепортиране, оставяйки О'Нийл да се бие с капитана на стражата на Ра, Анубис. Джаксън поставя Ша'ури в устройството за регенерация и тя се възстановява, но Ра ги открива и се опитва да убие Джаксън. О'Нийл активира системата за телепортиране, убивайки Анубис и позволявайки на Джаксън и Ша'ури да избягат от кораба. О'Нийл и Джаксън телепортират бомбата до кораба на Ра, унищожавайки кораба и убивайки Ра. След като хората са освободени, останалият екип - О'Нийл, Кавалски и Ферети - се завръща на Земята, докато Джаксън избира да остане с Ша'ури и останалите.

Български дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Мулти Видео Център (90-те години)
Озвучаващи артисти Наталия Бардская
Любомир Младенов
Станислав Пищалов
Никола Стефанов
Диема+ (2001)
Озвучаващи артисти Милена Живкова
Борис Чернев
Петър Чернев
Георги Георгиев-Гого
Превод Тодор Николов
Тонрежисьор Димитър Кръстев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]