Направо към съдържанието

Свети Георги (Райчица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
„Свети Ѓорѓи“
Църквата „Свети Георги“
Църквата „Свети Георги“
Карта Местоположение в Дебър
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоРайчица
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияДебърско-Кичевска
Архиерейско наместничествоДебърско-Реканско
ИзгражданеXIV век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
„Свети Георги“ в Общомедия

„Свети Георги Победоносец“ (на македонска литературна норма: „Свети Ѓорѓи Победоносец“) е православен манастир в Северна Македония.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Радовци - долната махала на селото Райчица, на 2 километра източно от град Дебър в западната част на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Свети Георги Победоносец“ е женски манастир и е метох на известния Бигорски манастир „Свети Йоан Предтеча“. Предполага се, че манастирът е основан в началото на XIV век. Манастирските конаци са изградени в 1835 година по времето на игуменството на архимандрит Арсений Бигорски от Галичник. Църквата е зографисана в периода от 1840 до 1852 година от зограф Михаил Анагност от Самарина и сина му Димитър Михайлов - монах Данаил от Бигорския манастир, а долният дял е изрисуван от техния ученик Дичо Зограф от Тресонче. Иконостасът е дело на майстори от Самарина.[1]

В 1945 година монахините са изгонени от манастира от новите комунистически власти и манастирът е превърнат в конюшня. До 1999 година манастирът е в руини. По инициатива на игумена на Бигорския манастир архимандрит Партений Фидановски манастирът е възобновен и в него отново има монашеско сестринство.

В манастира ръчно се изработват митри, носени от владиците на Македонска православна църква, както и от владиците в другите православни църкви.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дебарско-реканско архијерејско намесништво // Дебарско-кичевска епархија. Архивиран от оригинала на 2013-06-20. Посетен на 4 март 2014 г.
  2. Тетовско архиерејско намесништво