Национален пещерен дом

Национален пещерен дом Карлуково
43.1813° с. ш. 24.0712° и. д.
Местоположение в България Област Ловеч
МестоположениеПредбалкан
ПланинаДрагоица
Надм. височина187 м
Брой места80
Водоснабдяванеда
Електрифициранеда
Санитарни възлида

Обект на БТС 30а. Национален пещерен дом

Националният пещерен дом Карлуково, известен и като Национален пещерен дом "Петър Трантеев", е туристически обект в село Карлуково, България.

Разположен е на ръба на отвесна скала в местността "Калето", на десния бряг на река Искър и в непосредствена близост до пещера "Проходна".

Проектът на сградата за Национален пещерен дом край Карлуково е разработен от архитекта на ЦС на БТС - Кирил Масларски.

Неговият иновативен подход, ще се превърне в емблема за модерната архитектурна мисъл. Погледната от въздуха, сградата има форма на прилеп в полет.

Тържествено открит на 7-ми ноември 1981-ва година. Застроен е на 520 кв.м. площ, разполагащ с 80 места за нощуване в стаи с по две и три легла, както и с две по-големи спални помещения, ресторант с капацитет от 100 места и бар-бюфет с 50 места.

Към дома е уреден учебен кабинет и е проектирана зала за музей по пещерно дело и спелеология[1]. Идеята е в бъдещия музей да се събират находки от всички карстови райони в страната, към него да бъде открита лаборатория по хидрология и микроклиматолотия на Карлуковския район, съхранил в недрата си пещери с богати образувания и орнаментика, пропасти и понори.

Сградата е построена през 1981 година, което съвпада и с честванията на 1300-годишнината на България. Безпощадно разграбена след падането на комунистическия режим и частично обновена през 2012 година.[2]

Името на Петър Трантеев се споменава, като основен идеолог за построяването на сградата - дом на пещерняците. Негова е и заслугата над 292 пещери и пропасти в района да бъдат проучени и картографирани, сред които най-известни са пещерите "Проходна", "Темната дупка", "Банковица", "Свирчовица", "Кучешката" и др.

Обектът е в списъка на 100-те национални туристически обекта под номер 30а и разполага с печат с надпис в околовръст "Национален пещерен дом Карлуково".

Липсата на защитен архитектурен статут на обекта, е повод за незаконно строителство в близост до сградата, замърсяване и разрушаване на културно-историческите ѝ достойнства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт на БТС // Архивиран от оригинала на 2021-05-06. Посетен на 2021-04-26.
  2. Национален пещерен дом – Карлуково