Беседа:Апендицит

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Авторски права[редактиране на кода]

Моля, ако нямате доказани претенции към авторството не трийте безразборно.

АКо можете, напишете по-добра статия, дотогава оставете съществуващото. Вече няколко пъти някои трие картинки и цели секции от нея!

Доказателство да искаш! Секция "Клинични проявления" е дословен копи/пейст от статия в Стандарт от 6 август 2003. Да не се чудиш защо го изтривам! --Спири / беседка 12:52, 19 декември 2006 (UTC)[отговор]

Май не сме прави[редактиране на кода]

Преместено от У:ЗА. 12:04, 8 януари 2007 (UTC)

Във връщанията "без дъновистките неенциклопедични простотии" участвувах веднъж и аз. Но май не бях прав. Такова мнение - че заболяването от апендисит зависи от това, дали се сере в тоалетна или в кенеф, съществува и е публикувано. Тоест, уместно е да се вкара в статията като мнение - дъновистите смятат едикакси.

Цензура в Уикипедия няма, и няма какво да се възрази срещу вкарването на тези писания като нечие мнение. Така става по-информативно: а едикоиси си имат тяхна собствена теория по въпроса. Моля за разблокиране. --Предният неподписан коментар е направен от ИнжИнера (беседа • приноси) .

„Съществува и е публикувано“, но тогава препратката трябва да е към публикацията (първичен източник) или към нещо, позоваващо се на публикацията (вторичен източник). Спамирането с препратки към свой-си сайт е нещо по-различно! -- Златко ± (беседа) 08:38, 8 януари 2007 (UTC)[отговор]
Цитат от английската версия: "Appendicitis’ apparently idiopathic nature has led to many different theories explaining its occurrence. One theory regarding the cause of appendicitis, sometimes facetiously referred to as "the porcelain throne theory”, was proposed by Dr. Denis Burkitt, who developed the theory after observing low rates of appendicitis in Uganda. He proposed two causes for this: one, the Africans ate a diet high in fiber, and two, they used squat toilets rather than seat toilets. Most health practitioners accept Dr. Burkitt's first cause as a contributing factor, but are unfamiliar with the second one, which has never been tested." Намерих в ПъбМед една от публикациите му, но там се споменава само начина на хранене, не и "порцелановия трон".
По-конкретно по темата: Към Потребител:Ludmil - Първо, моля ви, избягвайте да наричате статията "ваша" - тя не е. (Уикипедия:Право на собственост върху статии). Текстът, добавен към статията, нарушаваше принципа за неутрална гледна точка и като цяло представлява реклама на "оригинално изследване", което не е разрешено в Уикипедия (Уикипедия:Без оригинални изследвания), затова беше премахнат. Ако желаете да присъства в Уикипедия, ще трябва да го преформулирате. --Daggerstab 08:55, 8 януари 2007 (UTC)[отговор]

Чудя се защо...[редактиране на кода]

Преместено от У:ЗА. 10:23, 9 януари 2007 (UTC)

Досега нито едно от въпросните "медцински образовани лица" не написа поне една от горе-посочените статии за апендицит, рак на червата, запек и др., но след като ги публикувах наскачаха да коригират, трият и пренаписват??? Не защото ги интересува темата (иначе те биха написали тези статии) а защото не пасва с разбиранията им. Наскачаха да трият и да "предпазват" хората от едно алтернативно виждане, което те самите не разбират и дори не са пробвали.

А къде пише, че в Уиикипедия, свободната енциклопедия, ще се отразяват само вкостелени академични виждания? И това, което не пасва с общоприетото ще се маха? До кога тук, в свободната енциклопедия ще се прилага шопския принцип "ТЕ ТАКВОА НЕЩО НЕМА, ОТИ Е НЕВЪЗМОЖНО". Къде е мястото за свободния израз?

Защо, ако съм излекувал себе си (и вероятно десетки други, защото много хора ми пишат) с алтернативен безболезнен и безопасен метод, да не мога да го споделя тук, да не мога дори да посоча сайта ми? --Предният неподписан коментар е направен от Ludmil (беседа • приноси) .

Спокойно, пиленце, в ту-ду листа си ми. И до останалите ти приноси ще стигна. Всичко по реда си. усмивка Алтернативното ти виждане, както и Инжинера се застъпи, може да бъде отразено, само че едва ли като медицински факт и сериозно научно изследване, за каквото още не си предоставил източници, а просто като мнение на дъновистката общност по въпросите на дефекацията. Засега това е най-доброто, което може да се извлече. Както ти каза и Daggerstab, чието мнение следва да уважаваш, след като го молиш лично за помощ, ще трябва да се преформулира житейския ти опит до вид годен за енциклопедия. Също така ще помисля и за някакъв текст / шаблон, подобен на en:Wikipedia:Medical_disclaimer. --Спири / беседка 10:30, 9 януари 2007 (UTC)[отговор]


Анализ на източниците и предложение ново парче текст към статията[редактиране на кода]

В опит да видя какво може да се спаси от приносите на Ludmil (беседа - приноси), разгледах и прочетох интернет източниците от сайтчето му. Споделям впечатленията си:

  • http://healthlink.mcw.edu/article/930605239.html - източникът е нелош (Medical College of Wisconsin, Information provided by the National Institutes of Health), но в текста не се говори за апендицит, следователно не става за източник на тази статия, в някоя друга (Дивертикулоза, Дивертикулит) - евентуално, да. Не се дискутира обаче нищо свързано със седящата и клечащата поза.
  • http://www.uow.edu.au/arts/sts/bmartin/pubs/96tldp.html - тук става дума за клечането и хемороидите, но пък не се говори за апендицит, следователно не става за източник на тази статия, в съответната статия - да.
  • http://www.president.harvard.edu/history/ - Eдинствено се казва, че "1886: Reginald Heber Fitz, the Shattuck Professor of Pathological Anatomy, becomes the first to recognize and name the disease of appendicitis." - това е смислено, може да влезне.
  • http://www.users.bigpond.com/billmastermind/moments53.htm - спомени на някой си от прекарана операция на апендицит в детството + разказ за сина на кралица Виктория, който бил опериран от апендицит малко преди коронацията... е, и?
  • http://home1.gte.net/gastaldo/part2ftc.html - препратката е неактивна
  • http://web.uct.ac.za/depts/git/ibd/history.htm - популярно четиво на тема историята на болестта на Крон (а ето и по-серизно четиво на тази тема), апендицитът се споменава само мимоходом: Between the 1920s and the 1930s increasingly more patients, particularly young adults, were being seen for symptoms that resembled appendicitis - abdominal cramps, fevers, diarrhoea, and weight loss.
  • http://www.pajournalcme.com/pajournal/cme/pa208a.htm - дори не мога да определя какво е това, най-близкото е "жалко подобие на празна уебдиректория"
  • http://www.mja.com.au/public/issues/175_01_020701/hugh/hugh.html - е, най-накрая време беше все пак да се появи и страница на тема апендицит! При това звучи сериозно: The Medical Journal of Australia. Текстът е добре написан, всяко второ изречение си има цитиран източник, великолепие. Колко жалко само дето не описва, и следователно не подкрепя, тезата на Людмил за вредата от седящите тоалетни.

Та така, като дръпнем чертата, от 8 препратки само три смислени и от тях, две използваеми. Хайде сега да помислим, какво от това парче текст можем да спасим, като подкрепим с източници:

Текст на Ludmil:
Първите регистрирани случаи са в 1886 година в Англия, когато Региналд Хебер Фитц, професор по патологична анатомия в Харвард открива болестта и й дава име. Случайно или не, това става по времето, когато в тази страна биват въведени седящи WC тоалетни, а първите регистрирани случаи на апендисит са именно сред техните ползватели. Съвременни изследвания показват, че неправилната конструкция на западният тип седящи тоалетни не позволява апендикса да бъде изтискан напълно поради непълно разкриване на ректалният проход в седнала поза, при която практически липсва опората на бедрата. Това предразполага затлачването му с фекална материя и болестотворни микроорганизми. Факт е, че в страни, където се използват азиатски тип тоалетни, това заболяване е рядко срещано.

Дотук намерих информация само по началните твърдения и предлагам това парче да влезе в статията:

Въпреки, че има по-ранни сведения за възпаления на или около сляпото черво, първи описание на болестта апендицит прави професорът по патоанатомия в Харвард, Reginald Heber Fitz през 1886 г. Освен че първи описва клиничната история на заболяването, Fitz е и първият, който прави предположението, че лек за апендицита е отстраняването на сляпото черво (апендектомия). Сред пионерите в лечението на апендицита са и Thomas Morton, Senn, McBurney.[1] [2]
Източници:
Excerpt from „Appendicitis: Surgical Perspective“, emedicine.com
History of the Office of the President of Harvard University

Търсим и се надявам да намерим източниците за следните твърдения:

  1. Случайно или не, това става по времето, когато в тази страна биват въведени седящи WC тоалетни, а първите регистрирани случаи на апендицит са именно сред техните ползватели.
  2. Случайно или не, това става по времето, когато в тази страна биват въведени седящи WC тоалетни, а първите регистрирани случаи на апендицит са именно сред техните ползватели.
  3. ...че неправилната конструкция на западният тип седящи тоалетни не позволява апендикса да бъде изтискан напълно поради непълно разкриване на ректалният проход в седнала поза, при която практически липсва опората на бедрата.
  4. Факт е, че в страни, където се използват азиатски тип тоалетни, това заболяване е рядко срещано.

В момента не мога да отделя повече време на тази тема, но се надявам, че заинтересованата страна също ще даде своя дан. Като намерим източниците, ще сглобим и остатъка. --Спири / беседка 12:53, 9 януари 2007 (UTC)[отговор]